Tips voor het aanschaffen van een bovenloopkraan

Bovenloopkranen worden gebruikt voor het verplaatsen van diversen soorten en maten zware lasten in uiteenlopende omgevingen. Of u nu een nieuwe kraan koopt of de oude vervangt, het is vooral belangrijk om de omgeving en het toekomstige gebruik van de kraan goed onder de loep te nemen. De goede keuze van de juiste opties kunnen de levensduur en de veiligheid verhogen. Wij geven u wat tips  om tot een goede keuze te komen.

#1 Bedienen van de kraan

De keuze van een goede bediening is belangrijk. Kiest u voor een ideaalbesturing, radiobesturing of misschien wel een cabine.
Een ideaalbesturing is een drukknopkast welke met een besturingskabel verbonden zit aan de kraan. Voordelen hiervan zijn dat de bediening altijd binnen handbereik is. Een nadeel zou kunnen zijn dat deze aan één zijde van de kraan is gesitueerd waardoor er niet altijd een veilige positie voor de bediener is in te nemen. 
Een radiobediening maakt het kiezen van een veilige positie een stuk eenvoudiger. 

#2 FEM of ISO classificatie

Als voorbeeld nemen we twee kranen met dezelfde overspanning en hefvermogen. De eerste kraan is gebouwd boven een pompput. De pomp moet elk jaar één keer worden gehesen voor revisie. 
De tweede kraan hangt boven een productieproces waar elk half uur de maximum last moet worden gehesen. Deze twee kranen zullen niet op elkaar lijken.

FEM / ISO klasse indeling


De keuze van de juiste stijfheid van de kraan in verband met dynamische en statische belastingen evenals het aantal cycli van het takel is van belang.

#3 Wat verwacht u van uw kraan

Stel een lijst op met zaken die u belangrijk vindt en welke soort werkzaamheden u gaat uitvoeren met uw kraan. Denk hierbij aan het aantal maximumlasten in verhouding tot de gemiddelde last. Het aantal lasten per uur, dag of week. Hoe beter u in staat bent om dit in kaart te brengen des te beter wordt de verhouding tot de prijs voor de kraan. 
Hiermee voorkomt u dat de kraan een te korte levensduur heeft of dat u een kraan aanschaft die te groot is voor uw werkzaamheden.

#4 Type kranen

Welke kraan u kiest is afhankelijk van onder andere het gebouw waar de kraan moet komen. De effectieve hijshoogte is belangrijk. Kijk hier voor de meest voorkomende kraantypen. 

#5 Welk takel kiest u

Een bovenloopkraan kan worden uitgerust met diverse takels. Denkt u bijvoorbeeld aan; elektrische staaldraadtakel, elektrische kettingtakel, pneumatisch of hydraulisch. 

Elektrische bovenloopkraan

#6 Elektrische installatie

Veel bovenloopkranen zijn elektrisch aangedreven. De elektrische installatie moet passen bij de gekozen componenten van de kraan. Dit vergroot de levensduur en de veiligheid van de kraan.

#7 Motor aansturing

De aansturing van de elektromotoren voor kraanrijden, katrijden en hijsen kan geschieden door middel van magneetschakelaars maar ook door frequentiereglaars. Frequentieregelaars zorgen voor minder slingeren van een last en een soepele aanloop. Voor het hijswerk bestaat er een ESR systeem.

#8 Proceskranen

Een bovenloopkraan kan zelfs worden geautomatiseerd. De kraan kan worden uitgerust met bijvoorbeeld een coil-hijsinrichting of een grijper. De kranen worden volledig geautomatiseerd. Een operator is dan niet nodig. Automatische kranen worden gebruikt in uiteenlopende industrieën.